sobota, 21 maja 2011

kulinarne podróże


Chęć zjedzenia czegoś dobrego przychodzi do mnie niemalże każdego dnia.
Wówczas podróżuje myślami po zakątkach smaków, przypraw, warzyw, owoców i nagle odnajduje miejsce, które chciałabym odwiedzić. W ten właśnie sposób dotarłam do zakątka nazywanego obiad!
Znalazłam do niego drogę za pomocą:

  • podwójnej piersi z kurczaka
  • sałaty
  • 3 pomidorów
  • 20 oliwek
  • orzechów - posiekanych
  • 4 plastry ananasa
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • miód
  • jedno jajko
  • mąka (do obtoczenia kurczaka)

Sałatę myjemy siekamy układamy na półmisku oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry kroimy na plasterki dodajemy do sałaty.
Oliwki koimy na połówki i dodajemy do całości.
Kurczaka myjemy, kroimy w poprzek (aby powstały 2 połówki) a następnie na paski.
Obtaczamy w mące, jajku i posiekanych orzechach kładziemy na rozgrzanej oliwie i smażymy około5-8 minut. Gotowego komponujemy z całością sałaty i dodajemy pokrojonego ananasa.

W celu udoskonalenia smaku całość polewamy sosem : oliwę mieszamy z miodem, solą i pieprzem.

Moja podróż zakończyła się z takim oto rezultatem i zapewne wrócę do niego w najbliższym czasie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz