Chęć zjedzenia czegoś dobrego przychodzi do mnie niemalże każdego dnia.
Wówczas podróżuje myślami po zakątkach smaków, przypraw, warzyw, owoców i nagle odnajduje miejsce, które chciałabym odwiedzić. W ten właśnie sposób dotarłam do zakątka nazywanego obiad!
Znalazłam do niego drogę za pomocą:
- podwójnej piersi z kurczaka
- sałaty
- 3 pomidorów
- 20 oliwek
- orzechów - posiekanych
- 4 plastry ananasa
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- miód
- jedno jajko
- mąka (do obtoczenia kurczaka)
Sałatę myjemy siekamy układamy na półmisku oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry kroimy na plasterki dodajemy do sałaty.
Oliwki koimy na połówki i dodajemy do całości.
Kurczaka myjemy, kroimy w poprzek (aby powstały 2 połówki) a następnie na paski.
Obtaczamy w mące, jajku i posiekanych orzechach kładziemy na rozgrzanej oliwie i smażymy około5-8 minut. Gotowego komponujemy z całością sałaty i dodajemy pokrojonego ananasa.
W celu udoskonalenia smaku całość polewamy sosem : oliwę mieszamy z miodem, solą i pieprzem.
Moja podróż zakończyła się z takim oto rezultatem i zapewne wrócę do niego w najbliższym czasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz