Nadziewane ziemniaki w mundurkach świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie, dodatek do grilla czy w zastępstwie dla standardowo ugotowanych ziemniaków.
Składniki (z tej ilości wyjdzie 10 ziemniaczków):
- 5 ziemniaków, średniej wielkości i podobnego kształtu
- 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
- 250 g szynki, pokrojonej w drobną kostkę
- pół łyżeczki oliwy
- 5 g masła
- 300 ml słodkiej śmietany
- szczypior
- sól, pieprz
- podłużne naczynie żaroodporne do zapiekania ziemniaków
- masło do wysmarowania naczynia
Nieobrane ziemniaki dokładnie umyj. Gotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez 15 min (tak aby się nie rozgotowały).
Pokrojoną cebulkę i szynkę podsmaż na oliwie, około 5 min. ciągle mieszając.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekrój na pół i za pomocą łyżeczki delikatnie wydrąż miąższ pozostawiając półcentymetrową warstwę wewnątrz.
Miąższ ziemniaków ugnieć na puree i wymieszajcie z cebulką, szynką, śmietaną, posiekanym szczypiorkiem, spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmaruj masłem. Połówki ziemniaków wypełnij farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 min.
Wierzch ziemniaczków możesz oprószyć koperkiem a jako sos przygotować śmietanę 18 wymieszaną z solą, pieprzem i 1 ząbkiem czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz