poniedziałek, 19 marca 2012

Nadziewane ziemniaki

Nadziewane ziemniaki w mundurkach świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie, dodatek do grilla czy w zastępstwie dla standardowo ugotowanych ziemniaków. 





















Składniki (z tej ilości wyjdzie 10 ziemniaczków):

  • 5 ziemniaków, średniej wielkości i podobnego kształtu
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 250 g szynki, pokrojonej w drobną kostkę
  • pół łyżeczki oliwy
  • 5 g masła
  • 300 ml słodkiej śmietany
  • szczypior
  • sól, pieprz
  • podłużne naczynie żaroodporne do zapiekania ziemniaków
  • masło do wysmarowania naczynia
Nieobrane ziemniaki dokładnie umyj. Gotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez 15 min (tak aby się nie rozgotowały).
Pokrojoną cebulkę i szynkę podsmaż na oliwie, około 5 min. ciągle mieszając.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekrój na pół i za pomocą łyżeczki delikatnie wydrąż miąższ pozostawiając półcentymetrową warstwę wewnątrz. 
Miąższ ziemniaków ugnieć na puree i wymieszajcie z cebulką, szynką, śmietaną, posiekanym szczypiorkiem, spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmaruj masłem. Połówki ziemniaków wypełnij farszem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez 15 min. 
Wierzch ziemniaczków możesz oprószyć koperkiem a jako sos przygotować śmietanę 18 wymieszaną z solą, pieprzem i 1 ząbkiem czosnku. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz