piątek, 30 marca 2012

Tort do południa ...


Dwa dni wolnego robi swoje - co oznacza gotowanie, gotowanie...

Wczoraj w mojej kuchni wrzało, bo piekłam tort cappuccino, który dziś zaraz po śniadaniu spróbowałam i ugodził on moje, ciągle głodne nowych smaków, podniebienie.

Całość przedsięwzięcia będzie wymagało podziału pracy na 2 etapy. Pierwszy to przygotowanie spodu, drugi zrobienie masy i przygotowanie ciasta. Tak więc zacznijmy od spodu!

Składniki :

  • 2 jajka
  • masło - 100 g
  • mąka - 180
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mleko - 100 ml
  • cukier puder - 170 g
Masło rozpuszczamy na patelni i ostudzamy. Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy ją a na niej umieszczamy miskę z jajkami i cukrem i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach przez 2 minuty. Następnie jajka z cukrem ściągamy z rondelka i ubijamy kolejne 3 minuty na puszysta masę. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką dodając mleko a na koniec masło.
Formę o średnicy 21 cm smarujemy masłem a dno wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z formy i ostudzamy by później przekroić go na dwie części (za czym nie przepadam ale cóż:)


Masa :
  • mascarpone - 500 ml
  • śmietana kremówka - 300 ml
  • 4 żółtka
  • cukier puder - 170 g
Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem ubijać w misce nad gotującą się wodą 2 minuty po tym czasie zdjąć z rondelka i nadal ubijać 3 minuty. Dodać mascarpone, lekko wymieszać i połączyć z ubitą śmietanką.

Do namaczania spodów :
  • kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
  • likier amaretto - 3 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • woda - 100 ml
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy kawę. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ostudzonej wody. Kawę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy żelatynę. Podgrzewamy okoły minuty aż żelatyna się rozpuści. Ściągamy z ognia i wlewamy amaretto.

Na spodzie tortownicy kładziemy 1 krążek ciasta namaczamy go kawą z likierem i smarujemy połową masy. Na to kładziemy drugi spód - namaczamy i smarujemy pozostałą masą, zapinamy obręcz od tortownicy a wierzch obsypujemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki. Przed podaniem możemy je zmrozić w zamrażalce przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz