TORT SZWARCWALDZKI
Tort ten upiekłam na pierwsze urodziny mojej chrześnicy. Jest lekki z delikatną śmietanką po prostu idealny.
Najpierw zrobimy ciasto do którego niezbędne będą :
- mąka pszenna - 150 g
- mąka ziemniaczana - 50 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- masło - 150 g
- drobny cukier do wypieków - 150g
- aromat waniliowy - 0,5 łyżeczka
- 6 jaj - osobno żółtka, osobno białka
- ciemna, gorzka czekolada - 100 g
Śmietanka :
- śmietana kremówka - mocno schłodzona - 750 ml
- żelatyna - 2 łyżeczki
- cukier puder - 3 łyżki
- cukier waniliowy - 1 łyżka
Wiśnie :
- mrożone wiśnie bez pestek - 450 g
- 2 łyżki cukru
Będzie nam potrzebna forma do pieczenia o średnicy 24 cm. A piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i ostudzamy.
Masło ucieramy z cukrem ok.10-15 minut a następnie dodajemy ciągle miksując po 1 żółtku.
Do ubitej masy dodajemy i mieszamy czekoladę , aromat waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy (po 1 łyżce, mieszając).
Gotową masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 45 minut.
Po tym czasie ciasto ostudzamy i całkowicie ostudzone kroimy na 3 krążki.
Następny krok to śmietanka :
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a później dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Wiśnie :
Do małego rondelka wlewamy 125 ml wody dodajemy wiśnie i cukier, podgrzewamy na mały ogniu do zagotowania. Następnie odcedzamy i studzimy. A powstały sok pozostawiamy do namoczenia krążków ciasta.
Krążki tortu przekładamy ubitą śmietanką i wiśniami. Bitą śmietanką smarujemy również wierzch tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz