czwartek, 29 marca 2012

czas na tort



TORT SZWARCWALDZKI

Tort ten upiekłam na pierwsze urodziny mojej chrześnicy. Jest lekki z delikatną śmietanką po prostu idealny.

Najpierw zrobimy ciasto do którego niezbędne będą :

  • mąka pszenna - 150 g
  • mąka ziemniaczana - 50 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 150 g
  • drobny cukier do wypieków - 150g
  • aromat waniliowy - 0,5 łyżeczka
  • 6 jaj - osobno żółtka, osobno białka
  • ciemna, gorzka czekolada - 100 g
Śmietanka :
  • śmietana kremówka - mocno schłodzona - 750 ml
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • cukier puder - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
Wiśnie :
  • mrożone wiśnie bez pestek - 450 g
  • 2 łyżki cukru
Będzie nam potrzebna forma do pieczenia o średnicy 24 cm. A piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i ostudzamy.
Masło ucieramy z cukrem ok.10-15 minut a następnie dodajemy ciągle miksując po 1 żółtku.
Do ubitej masy dodajemy i mieszamy czekoladę , aromat waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy (po 1 łyżce, mieszając).
Gotową masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 45 minut.
Po tym czasie ciasto ostudzamy i całkowicie ostudzone kroimy na 3 krążki.

Następny krok to śmietanka :

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym a później dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Wiśnie :

Do małego rondelka wlewamy 125 ml wody dodajemy wiśnie i cukier, podgrzewamy na mały ogniu do zagotowania. Następnie odcedzamy i studzimy. A powstały sok pozostawiamy do namoczenia krążków ciasta.

Krążki tortu przekładamy ubitą śmietanką i wiśniami. Bitą śmietanką smarujemy również wierzch tortu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz