niedziela, 18 marca 2012

Chorizo i ciasto francuskie

"Imprezowe bufety" to jedna z wielu pozycji kulinarnych, która zagościła w mojej domowej biblioteczce. Posiada liczne przepisy na przekąski w formie zimnej, ciepłej, drinki, które na pewno przydadzą się podczas urządzania imprezy. 

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 80 dkg kiełbasy chorizo, można ją zastąpić salami
  • 50 g startego sera żóltego cheedar 
  • pomidory w puszce
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: oregano, majeranek, sól, pieprz
Pomidory podsmażcie na oliwie, przyprawcie do smaku solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Ciasto francuskie rozwałkujcie na blacie podsypanym mąką, posmarujcie sosem pomidorowym. Chorizo pokrójcie w kostkę i równomiernie rozłóżcie na cieście wraz z serem.
Tak przygotowane ciasto zrolujcie wzdłuż dłuższego brzegu a z powstałego rulonu pokrójcie plastry, które przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzejcie do temperatury 180 stopni i przyszykowane palmiery zapiekajcie 10 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz