"Imprezowe bufety" to jedna z wielu pozycji kulinarnych, która zagościła w mojej domowej biblioteczce. Posiada liczne przepisy na przekąski w formie zimnej, ciepłej, drinki, które na pewno przydadzą się podczas urządzania imprezy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 80 dkg kiełbasy chorizo, można ją zastąpić salami
- 50 g startego sera żóltego cheedar
- pomidory w puszce
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: oregano, majeranek, sól, pieprz
Pomidory podsmażcie na oliwie, przyprawcie do smaku solą, pieprzem, oregano i majerankiem. Ciasto francuskie rozwałkujcie na blacie podsypanym mąką, posmarujcie sosem pomidorowym. Chorizo pokrójcie w kostkę i równomiernie rozłóżcie na cieście wraz z serem.
Tak przygotowane ciasto zrolujcie wzdłuż dłuższego brzegu a z powstałego rulonu pokrójcie plastry, które przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzejcie do temperatury 180 stopni i przyszykowane palmiery zapiekajcie 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz