Zapach i smak to niesamowite zmysły, które potrafią wprowadzić w stan rozmarzenia, zafundować daleką podróż, przywołać wspomnienia. Dlatego lubię, gdy w zgiełku dnia codziennego nieświadomie przyłożę rękę do nosa i czuje na niej zapach przygotowanej potrawy.
Dziś wieczorem odkryłam na moich dłoniach zapach przygotowywanej w ciągu dnia zupy, która była odrobiną orientu dzięki kminowi rzymskiemu, odrobiną polskiej pomidorówki, po trochę zdrowiem dzięki soczewicy a przede wszystkim niezapomnianym smakiem.
Składniki:
- włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku)
- 1 łyżeczka tymianku, majeranku, liść laurowy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (uwielbiam jego zapach i smak)
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól; pieprz do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 pomidory w puszcze
- 300 ml soku pomidorowego
- 200 g soczewicy (ja użyłam zielonej, bo taką akurat miałam)
Włoszczyznę pokrójcie w drobną kosteczkę i podsmażcie w garnku na jednej łyżce masła, ok. 10 min. Gdy warzywa lekko zmiękną zalejcie je 1,5 l wody i dodajcie tymianek, majeranek, liść laurowy, pieprz całość zagotujcie. Następnie zmniejszcie ogień i gotujcie przez 20 min.
Po tym czasie dodajcie pokrojone w kostkę pomidory z puszki i pozostałe przyprawy i zagotujcie pozostawiając zupę na gazie, pod przykryciem ok. 10 min. Po 10 min. wlejcie sok pomidorowy i gotujcie kolejne 10 min. aby warzywa były całkiem miękkie.
Po tym czasie dodajcie pokrojone w kostkę pomidory z puszki i pozostałe przyprawy i zagotujcie pozostawiając zupę na gazie, pod przykryciem ok. 10 min. Po 10 min. wlejcie sok pomidorowy i gotujcie kolejne 10 min. aby warzywa były całkiem miękkie.
Po tym czasie wyciągnijcie z zupy liść laurowy i czosnek a resztę zmiksujcie na krem. Dosypcie soczewicę i gotujcie przez kolejne 15 min. aby soczewica była miękka. Na koniec dodajcie do smaku trochę kminu rzymskiego,pieprzu i posypcie świeżym szczypiorkiem..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz