wtorek, 28 grudnia 2010

Łosoś w cieście francuskim

Ciągle zastanawia mnie co takiego ma w sobie jedzenie, że mnie pociąga a w szczególności niesamowite właściwości każdej z przypraw, a Ci którzy ich nie używają jakże ubodzy muszą być w przeżycia spełnienia smakowego a i nawet wyższego!




Składniki (4 porcje) :
  • 1 duży filet z łososia, ok. 1 kg, bez skóry i ości
  • sól, pieprz
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • mąka do posypania ciasta
  • 1 jajko
  • 5 gałązek estragonu
Sos:
  • 250 g sklarowanego masła 
  • 3 posiekane szalotki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
  • 100 ml octu winnego
  • 200 ml wina białego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 4 żółtka
  • sól
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sos:
Wodę zagotuj w dużym garnku w celu przygotowania kąpieli wodnej. W mniejszym garnku zagotowuj ocet z winem, szalotkami, estragonem i pieprzem. Gotujemy aż płyn wyparuje. Mały garnek ustawiamy na dużym tak aby jego dno znajdowało się nad parą i nie dotykało powierzchni wody. Wkładamy żółtka i mieszamy trzepaczką robiąc ósemki do momentu powstania kremowej masy. Powoli wlewamy masło, stale mieszając do czasu gdy sos będzie gładki i lśniący w końcowym etapie sos przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.



Ryba przygotowanie :
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 240 stopnie, bez termoobiegu. Łososia doprawiamy solą i pieprzem. Jeden płat ciasta francuskiego rozwałkujemy a następnie ułożymy na nim rybę a na rybie listki estragonu. Ciasto wokół łososia smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drugi płat ciasta również rozwałkujemy i przykryjemy nim rybę mocno sklejając ciasto dookoła ryby(można zrobić to widelcem). Pozostałe boki ciasta odkrawamy. Po włożeniu ryby do piekarnika zmniejszamy jego temperaturę do 200 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu lekko przestudzamy i podajemy na talerzu posmarowanym sosem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz