czwartek, 2 grudnia 2010

Ciastka maślane z czekoladą i płatkami owsianymi

Upiecz te ciasteczka, zawiń w papier śniadaniowy i zapakuj dziecku do szkoły, sobie do pracy, na piknik albo do przegryzania w czasie podróży To też świetne rozwiązanie na przyjęcie urodzinowe jako słodka przekąska dla najmłodszych. Ale pamiętajcie żeby zainwestować w dobrą jakościowo czekoladę.




Składniki:
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 70 g gorzkiej czekolady 70%
Ilość składników była przewidziana na 12 sztuk jednak mi wyszło mniej. Jeśli chcesz upiec większą ilość radzę zwiększyć proporcje dwukrotnie lub nawet trzykrotnie.
Masło utrzyj z cukrem, wbij jajko, wsyp mąkę i płatki owsiane. Mieszaj do momentu powstania gęstej, lekko kleistej masy.
Czekoladę pokrój na średniej wielkości kawałki i dodaj do gotowej masy. Gotową masę włóż na 30 min do lodówki.
Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i uformuj małe kulki, bo ciasteczka lekko się rozpłyną w trakcie pieczenia. Kulki proponowałabym formować łyżką do lodów lub dwoma łyżkami, bo masa bardzo klei się do dłoni.
Tak uformowane kuleczki rozłóż w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Co jakiś czas sprawdzaj czy się nie przypiekają. 
Do masy możesz dodać oprócz czekolady inne składniki, które lubisz: kokos, żurawinę, rodzynki, nasiona goji. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz