czwartek, 16 grudnia 2010

Czekoladowe GATEAU

Łatwość wykonania tego przepisu zaskoczyłam mnie a efekt końcowy w postaci ciasta przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
Jedno jest pewne, żeby uzyskać cudownie czekoladowy smak użycie dobrej, prawdziwej czekolady i choć ilość jajek potrzebnych do wykonania ciasta jest spora też użyjcie tych dobrej jakości, ja stawiam na te od wiejskich kur.



Składniki:
  • 250 g czekolady 80%
  • 275 g masła
  • 13 żółtek
  • 125 g cukru pudru
  • 70 g mąki do wypieków/lub mąki ryżowej
  • 5 białek
Opcjonalnie:
  • truskawki
  • listki mięty
Czekoladę i masło rozpuście na parze, czyli w jednym garnku gotujecie wodę, gdy będzie wrzała, na garnku ustawcie szklaną miskę włóżcie do niej masło i czekoladę, i co jakiś czas mieszacie, do momentu kiedy składniki się rozpuszczą. 
Żółtka połączcie z cukrem pudrem, dodajcie mąkę i mieszajcie z masą czekoladową. Ubijcie białka na sztywną pianę, którą dodawajcie po odrobinie do masy czekoladowej, bardzo delikatnie ją mieszając z ubitą pianą. Surowe ciasto przełóżcie do formy o średnicy 21 cm i pieczcie przez 20 minut w temp. 180 stopni. 
Tak krótki czas pieczenia powoduje, że ciasto z zewnątrz jest upieczone a w środku ma płynną formę jak suflet. 



Ciasto możecie przyozdobić połówkami truskawek, oprószyć delikatnie cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Będzie też świetnie komponować się polane musem truskawkowym lub musem z czerwonych porzeczek.
Po pokrojeniu odpowiedniej ilości porcji przetrzymujcie ciasto w lodówce aby się nie rozpuściło. Jest naprawdę przepyszne. 

Przy okazji oglądnijcie film pt. "Czekolada"
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz