Łatwość wykonania tego przepisu zaskoczyłam mnie a efekt końcowy w postaci ciasta przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
Jedno jest pewne, żeby uzyskać cudownie czekoladowy smak użycie dobrej, prawdziwej czekolady i choć ilość jajek potrzebnych do wykonania ciasta jest spora też użyjcie tych dobrej jakości, ja stawiam na te od wiejskich kur.
Jedno jest pewne, żeby uzyskać cudownie czekoladowy smak użycie dobrej, prawdziwej czekolady i choć ilość jajek potrzebnych do wykonania ciasta jest spora też użyjcie tych dobrej jakości, ja stawiam na te od wiejskich kur.
Składniki:
- 250 g czekolady 80%
- 275 g masła
- 13 żółtek
- 125 g cukru pudru
- 70 g mąki do wypieków/lub mąki ryżowej
- 5 białek
Opcjonalnie:
- truskawki
- listki mięty
Czekoladę i masło rozpuście na parze, czyli w jednym garnku gotujecie wodę, gdy będzie wrzała, na garnku ustawcie szklaną miskę włóżcie do niej masło i czekoladę, i co jakiś czas mieszacie, do momentu kiedy składniki się rozpuszczą.
Żółtka połączcie z cukrem pudrem, dodajcie mąkę i mieszajcie z masą czekoladową. Ubijcie białka na sztywną pianę, którą dodawajcie po odrobinie do masy czekoladowej, bardzo delikatnie ją mieszając z ubitą pianą. Surowe ciasto przełóżcie do formy o średnicy 21 cm i pieczcie przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Tak krótki czas pieczenia powoduje, że ciasto z zewnątrz jest upieczone a w środku ma płynną formę jak suflet.
Ciasto możecie przyozdobić połówkami truskawek, oprószyć delikatnie cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Będzie też świetnie komponować się polane musem truskawkowym lub musem z czerwonych porzeczek.
Po pokrojeniu odpowiedniej ilości porcji przetrzymujcie ciasto w lodówce aby się nie rozpuściło. Jest naprawdę przepyszne.
Żółtka połączcie z cukrem pudrem, dodajcie mąkę i mieszajcie z masą czekoladową. Ubijcie białka na sztywną pianę, którą dodawajcie po odrobinie do masy czekoladowej, bardzo delikatnie ją mieszając z ubitą pianą. Surowe ciasto przełóżcie do formy o średnicy 21 cm i pieczcie przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Tak krótki czas pieczenia powoduje, że ciasto z zewnątrz jest upieczone a w środku ma płynną formę jak suflet.
Ciasto możecie przyozdobić połówkami truskawek, oprószyć delikatnie cukrem pudrem i udekorować listkami mięty. Będzie też świetnie komponować się polane musem truskawkowym lub musem z czerwonych porzeczek.
Po pokrojeniu odpowiedniej ilości porcji przetrzymujcie ciasto w lodówce aby się nie rozpuściło. Jest naprawdę przepyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz