poniedziałek, 10 stycznia 2011

"TAPAS - zakąski nie dla smutasów"

Tapas to hiszpańskie przysmaki, które swoją barwą i smakiem mają pobudzić naszą radość życia a konsumowane w gronie przyjaciół są wspaniałą lekcją optymizmu.
Tapas sprawdzają się świetnie jako zakąski na imprezę czy przystawki przed daniem głównym konsumowane w towarzystwie czerwonego wina lub wina musującego cava (które polecam pic z kandyzowanym imbirem).
Posiadają swoją własną historię sięgająca XIII w. i króla Alfonsa .
Także tapas jemy z optymizmem, pełni radości, w gronie nastawionym na celebrowanie radości życia a podstawową zasadą przy tapas jest to, że nie możemy a wręcz zakazujemy mówienia o rzeczach smutnych!!


Melon z szynką Jamon Serrano 
( jeżeli jej nie zdobędziemy możemy zastąpić ją szynką parmeńską)






















Sałatka z chorizo i białej fasoli plus kolorowe koreczki

Sałatka z chorizo

Składniki:
  • 15 dag chorizo
  • 25 dag białej fasoli z puszki
  • 3 duże pomidory
  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki

Chorizo kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, mieszamy (jeszcze ciepłe) z fasolą z puszki. Dodajemy, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
Sos : mieszamy sok z limonek z oliwą, solą i pieprzem.
Przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem i posiekaną natką pietruszki.

Kolorowe koreczki

Składniki:
  • pomidorki koktajlowe
  • ostry żółty ser
  • szynka parmeńska ja zastąpiłam ją kabanosem
  • wykałaczki



Muffinki z chorizo
Składniki:
  • 4 jajka
  • 75 ml 30% śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka liści tymianku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 5 dag drobno pokrojonego chorizo
  • 5 dag posiekanych suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • masło do foremek (forma na mafinki, 12 szt.)


Jajka lekko ubijamy, łączymy ze śmietaną oraz mąką. Dodajemy posiekany tymianek, parmezan, kiełbaskę oraz pomidory. Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem. Ciasto nakładamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy 12 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Przystawka andaluzyjska
Składniki :
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • masło do wysmarowania blachy
  • mąka do oprószenia stolnicy
Farsz :
  • 15 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 10 oliwek nadziewanych ostrą papryczką
  • 1-2 żółtka
  • 1-2 łyżeczki mleka
  • ziarna sezamu

Farsz przygotowanie : wołowinę mieszany z posiekaną cebulką oraz majerankiem, podsmażamy na oliwie wraz z sosem pomidorowym, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone oliwki.
Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka, na środku, których układamy łyżkę farszu. Smarujemy brzegi ubitym wcześniej żółtkiem z mlekiem i szczyptą soli i dobrze sklejamy. Pierożki smarujemy resztą żółtka i posypujemy sezamem.
Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15-20 minut.

Grzanki z szynką i rukolą

Składniki :
w tym przypadku podane dla 4 osób
  • 8 kromek chleba
  • 4 duże plastry szynki parmeńskiej
  • garśc rukoli
  • oliwa
Chleb skrapiamy oliwą i podpiekamy na patelni lub w opiekaczu. Połowę kromek obkładamy plasterkami szybki oraz rukolą i przykrywamy pozostałymi grzankami. Kanapki spinamy wykałaczkami i podajemy na ciepło.
Ja niestety nie zrobiłam kanapeczek zgodnie z przepisem czyli nie spięłam ich wykałaczkami ale i tak były pyszne.


Do tego zestawu możecie dołączyć tortille z przepisu poniżej oraz zrobić quacamole z nachosami:




ŻYCZĘ WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA RADOŚCI, MIŁOŚCI I SZCZĘŚCIA W NOWYM ROKU ORAZ WSPANIAŁYCH PRZEŻYĆ KULINARNYCH!



SZCZĘŚLIWA I PEŁNA OPTYMIZMU NA NOWY ROK WŁAŚCICIELKA BLOGA, IWO.

2 komentarze:

  1. Jestem pełna podziwu!!!!Wszystko wygląda tak SMAKOWICIEEEE!!!!!! i Ty taka piękna :* Well done Iwo- jaki sylwester taki cały rok - więc spodziewam się więcej takich superanckich wpiosów:) sesese

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje kochana :* mam nadzieje, że niebawem uda nam się pogadac na skypie :*

    OdpowiedzUsuń