poniedziałek, 24 stycznia 2011

Tatar z łososia ale nie Tatar ...




Tatar, przynajmniej mi, kojarzy się z surowym, dobrym, mięsem,surowym jajkiem, domowymi grzybkami, ogóreczkami, cebulką. Dawno, dawno temu gdy byłam jeszcze licealistką umawialiśmy się na tatarka w składzie mama, tato, ciocia E. i ciężko pracowaliśmy widelczykami w celu uzyskania efektu lepszego niż lepszy czyli smacznego tatara! Dawno już nie jadłam tatara tym bardziej, że ograniczyłam mięso w moim jadłospisie do koniecznego minimum ale teraz robimy sobie z Łukaszkiem na przystawkę lub też późną kolację własnie tatarka z łososia !!
Dlaczego uważam go za nie tatara ? Bo łosoś jest wędzony, nie ma w nim nic surowego, nawet jajka, ale jest pyszny!

Polecam jako przystawkę na imprezę czy też wspomnianą wcześniej kolacje.

SKŁADNIKI :

  • wędzony łosoś
  • grzybki marynowane
  • ogórki konserwowe lub kiszone
  • oliwki
  • kapary
  • cebulka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • sos sojowy
Sos :

  • śmietana 18%
  • majonez
  • cytryna
  • sól, pieprz
Nie podaje ilości składników ponieważ w zależności ile porcji chce zrobić tyle używam łososia i pozostałych składników czy też dokrajam je w trakcie przygotowywania jeżeli brakuje mi jakiegoś smaku. Zazwyczaj kupuje 200 g łososia, słoiczek oliwek a pozostałe składniki dodaje według uznania. Wychodzi wówczas 4-5 porcji.

Wszystkie składniki na tatara kroimy w kosteczkę, mieszamy ze sobą dodajemy odrobinę soli, pieprzu do smaku, oliwę i całość mieszamy. Wstawiamy na pół godzinki z lodówki.
Podajemy z cytryną i sosem śmietanowo - majonezowym czyli mieszamy śmietanę z majonezem, pieprzymy, delikatnie solimy i skrapiamy cytryną.

SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz