Tarta - jedno z moich ulubionych dań. Ta z nadzieniem z sera mascarpone nie potrzebuje dodatkowych przypraw gdyż smak broni się samymi składnikami. Upiecz pyszny spód z dobrej i ulubionej mąki i wypełnij go wyjątkowym w smaku nadzieniem.
Ciasto:
- 250 g mąki (ja użyłam pszennej tortowej)
- 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyża wody
Nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietany 18
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 2 średniej wielkości pomidory
- 20 krewetek
- 1 łyżka pietruszki i bazylii drobno posiekanej
Będzie potrzebne:
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do temp.180 stopni.
Mąkę przesiej przez sito tworząc wzgórek, do którego wbij jajko, żółtko, masło i wodę.
Wszystkie składniki energicznie połącz ze sobą rozcierając placami mąkę z masłem. Połączone składniki uformuj w kule, owiń przeźroczystą folią spożywczą i włóż na 30 min. do lodówki.
Ciasto ma mieć konsystencję ciasta kruchego dlatego składników nie należy długo wyrabiać a raczej łączyć ze sobą.
Formę na tartę nasmaruj masłem i oprósz mąką. Gotowe ciasto rozwałkuj na blacie podsypanym mąką i przełóż do formy. Ciasto nakłuj widelcem i włóż do piekarnika na 15 min.
W między czasie zrób nadzienie.
Nadzienie:
Rozmroź krewetki w misce z zimną wodą i lodem. Kiedy już będą rozmrożone oczyść je (z grzbietów wyciągnij czarne paski, które są ich układem trawiennym) i usuń ogonki.
Na patelni rozgrzej oliwę dodaj cebulkę, lekko podduś przez ok. 1 minutę. Dodaj ser mascarpone i szybko mieszaj. Następnie dodaj śmietanę, jajko i żółtko i nadal energicznie mieszaj, podgrzewając na małym ogniu przez 5 min.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki przez 5 minut czyli po 2,5 na jedną stronę.
Pomidory obierz ze skóry i pokrój w ósemki.
Na podpieczony spód wylej gotową masę z sera mascarpone, ułóż pomidory oraz krewetki i oprósz pieprzem.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 20 min. Gotową tartę oprósz bazylią i pietruszką.
Smacznego :)
ja tez robiłam we wtorek tarte tylko ze na slodko i stwierdzam ze tez bedzie sie zaliczac do naszych ulubionych ciast
OdpowiedzUsuń