poniedziałek, 22 listopada 2010

Tarta z pomidorami i krewetkami

Tarta - jedno z moich ulubionych dań. Ta z nadzieniem z sera mascarpone nie potrzebuje dodatkowych przypraw gdyż smak broni się samymi składnikami. Upiecz pyszny spód z dobrej i ulubionej mąki i wypełnij go wyjątkowym w smaku nadzieniem. 


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki (ja użyłam pszennej tortowej)
  • 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko
  • 1 łyża wody
Nadzienie:
  • 250 g mascarpone
  • 150 g śmietany 18
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 średniej wielkości pomidory 
  • 20 krewetek 
  • 1 łyżka pietruszki i bazylii drobno posiekanej 
Będzie potrzebne:
  • forma na tartę 
  • masło do wysmarowania formy
  • folia spożywcza

Ciasto: 
Rozgrzej piekarnik do temp.180 stopni. 
Mąkę przesiej przez sito tworząc wzgórek, do którego wbij jajko, żółtko, masło i wodę. 
Wszystkie składniki energicznie połącz ze sobą  rozcierając placami mąkę z masłem. Połączone składniki uformuj w kule, owiń przeźroczystą folią spożywczą i włóż na 30 min. do lodówki. 
Ciasto ma mieć konsystencję ciasta kruchego dlatego składników nie należy długo wyrabiać a raczej łączyć ze sobą. 
Formę na tartę nasmaruj masłem i oprósz mąką. Gotowe ciasto rozwałkuj na blacie podsypanym mąką i przełóż do formy. Ciasto nakłuj widelcem i włóż do piekarnika na 15 min. 
W między czasie zrób nadzienie. 

Nadzienie:
Rozmroź krewetki w misce z zimną wodą i lodem. Kiedy już będą rozmrożone oczyść je (z grzbietów wyciągnij czarne paski, które są ich układem trawiennym) i usuń ogonki. 
Na patelni rozgrzej oliwę dodaj cebulkę, lekko podduś przez  ok. 1 minutę. Dodaj ser mascarpone i szybko mieszaj. Następnie dodaj śmietanę, jajko i żółtko i nadal energicznie mieszaj, podgrzewając na małym ogniu przez 5 min. 
Na rozgrzanej oliwie podsmaż krewetki przez 5 minut czyli po 2,5 na jedną stronę. 
Pomidory obierz ze skóry i pokrój w ósemki. 
Na podpieczony spód wylej gotową masę z sera mascarpone, ułóż pomidory oraz krewetki i  oprósz pieprzem. 
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 20 min. Gotową tartę oprósz bazylią i pietruszką.
Smacznego :) 


1 komentarz:

  1. ja tez robiłam we wtorek tarte tylko ze na slodko i stwierdzam ze tez bedzie sie zaliczac do naszych ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń