To co najbardziej pociąga mnie w gotowaniu to zapach, oczekiwanie na efekt końcowy i ciągłe poszukiwanie nowych smaków.
Dziś, choć wiem, że nie będziecie tego czuli, w całym domu zapachniał podsmażany na patelni czosnek, duszony seler naciowy, łosoś. Uwielbiam wdychać opary unoszące się z nad patelni.
Zapowiadany powyżej gość naszych talerzy to : łosoś w boczku !
SKŁADNIKI :
- 300 g świeżego łososia
- 8-10 plasterków cienkiego boczku (użyłam paczkowanego)
- czosnek (1 ząbek)
- seler naciowy, 2 łodyżki
- 1 mały ziemniak
- 1/4 cebuli
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- mąka
dodatek : ryż curry
PRZYGOTOWANIE :
Selera, cebulę oraz ziemniaka kroimy na małe kosteczki. W rondelku podsmażany na oliwie cebulkę. Następnie dodajemy selera oraz ziemniaka podsmażamy ciągle mieszając ok. 6 min. Po 6 min. warzywa zalewamy wodą ale używamy tylko tyle wody aby lekko przykryła warzywa. Dusimy pod przykryciem 15 min. Po 15 min. przecieramy zawartość garnka na sitku aby uzyskać mus, na który wyłożymy roladki.
Łososia, myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Kroimy go wzdłuż w cieńsze plastry, które owijamy w boczek, ja boczek ten spinałam do smażenia wykałaczką. Tak przygotowane roladki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek i wkładamy do roladek ( ja włożyłam je w łososia).
Łososia podsmażamy aż wszystko się ładnie zarumieni.
W między czasie przygotowałam ryż z curry. Na patelni podsmażyłam cebulkę i czosnek dodałam jedno opakowanie ryżu basmati. Poczekałam aż ryż nasiąknie oliwą i zalałam go wodą. Mieszając czekałam aż ryż wsiąknie całą wodę i będzie gotowy do podania...lub dodawałam wody aby uzyskać efekt "gotowości". Gdy ryż już był zrobiony wymieszałam go z curry, solą i pieprzem. Smak naprawdę fantastyczny.
Mus selerowo- ziemniaczny wyłożyłam na talerz na nim umieściłam roladki i do smaku dodałam ryż curry. Pyszny i sycący obiad.
smakowite te roladki! mniam!!!
OdpowiedzUsuń