czwartek, 25 maja 2017

Kasza jęczmienna ze szparagami i chorizo

Sezon na szparagi w pełni. Te zielone czy białe wszystkie uwielbiam. Zielone szparagi pożądnie myje i jak mam czas obieram gdy go nie mam nie obieram. Gotuje we wrzącej wodzie ok. 5 min z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny.
Białe szparagi obieram zawsze, bo mam wrażenie, że nie obrane mają gorzkawy smak po ugotowaniu.
Szparagi są idealne dla kobiet w ciąży, bo są skarbnicą kwasu foliowego. Zawierają też niemałe pokłady witaminy C i E.
A co najważniejsze są afrodyzjakiem. Poniżej super przepis na kaszę i soczewicę ze szparagami i
chorizo.

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 10 plasterków chorizo
  • 1 cebula
  • 5 zielonych szparagów
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 2 łyżeczki oregano
  • oliwa
Będzie potrzebna:
  • duża patelnia
  • garnek na szparagi
  • woda
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę chorizo (ok.8 min. podsmażania). 
Zdejmij z patelni chorizo wraz z cebulką i wsyp na nią kaszę oraz soczewicę. Zamieszaj kilka razy i zalej jedną chochelką bulionu. Zalewaj kaszę i soczewicę do momentu aż będą miękkie i gotowe do jedzenia. 
W między czasie w garnku zagotuj wodę dopraw ją szczyptą soli i cukru oraz 1 łyżeczką soku z cytryny i dodaj umyte i pozbawione twardych końcówek szparagi. Gotuj 5 min. Twarde końcówki odłamiesz łapiąc jedną ręką górną część szparaga drugą ręką dolną część szparaga i kręcąc w przeciwne strony wówczas twarda końcówka powinna złamać się w odpowiednim miejscu. 
Kiedy kasza będzie już gotowa dopraw ją solą i pieprzem, wędzoną i ostrą papryką oraz oregano. Spróbuj i jeżeli dla Ciebie jest za mało doprawiona dosyp do smaku tych przypraw których Ci brakuje. 
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj pietruszkę. 
Do gotowej kaszy i soczewicy dodaj chorizo i szparagi. Lekko wymieszaj a wierzch obsyp pomidorami i pietruszką. 

Dla wyostrzenia smaku całość możesz delikatnie skropić sokiem z cytryny. 
Dla mnie smak idealny. Na talerzu znalazło się wszystko co lubię. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz