Białe szparagi obieram zawsze, bo mam wrażenie, że nie obrane mają gorzkawy smak po ugotowaniu.
Szparagi są idealne dla kobiet w ciąży, bo są skarbnicą kwasu foliowego. Zawierają też niemałe pokłady witaminy C i E.
A co najważniejsze są afrodyzjakiem. Poniżej super przepis na kaszę i soczewicę ze szparagami i
chorizo.
Składniki (2 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki czarnej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 10 plasterków chorizo
- 1 cebula
- 5 zielonych szparagów
- 2 pomidory
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- 3 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- oliwa
Będzie potrzebna:
- duża patelnia
- garnek na szparagi
- woda
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w kostkę chorizo (ok.8 min. podsmażania).
Zdejmij z patelni chorizo wraz z cebulką i wsyp na nią kaszę oraz soczewicę. Zamieszaj kilka razy i zalej jedną chochelką bulionu. Zalewaj kaszę i soczewicę do momentu aż będą miękkie i gotowe do jedzenia.
W między czasie w garnku zagotuj wodę dopraw ją szczyptą soli i cukru oraz 1 łyżeczką soku z cytryny i dodaj umyte i pozbawione twardych końcówek szparagi. Gotuj 5 min. Twarde końcówki odłamiesz łapiąc jedną ręką górną część szparaga drugą ręką dolną część szparaga i kręcąc w przeciwne strony wówczas twarda końcówka powinna złamać się w odpowiednim miejscu.
Kiedy kasza będzie już gotowa dopraw ją solą i pieprzem, wędzoną i ostrą papryką oraz oregano. Spróbuj i jeżeli dla Ciebie jest za mało doprawiona dosyp do smaku tych przypraw których Ci brakuje.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj pietruszkę.
Do gotowej kaszy i soczewicy dodaj chorizo i szparagi. Lekko wymieszaj a wierzch obsyp pomidorami i pietruszką.
Dla wyostrzenia smaku całość możesz delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Dla mnie smak idealny. Na talerzu znalazło się wszystko co lubię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz