środa, 3 maja 2017

Focaccia idealna

Idealna forma startera na domowych imprezach jako dodatek do dipów ale sprawdzi się również w wersji solo.
To, że jestem fanką wypieków mącznych podkreślałam już nieraz a ten przepis na focaccie jest naprawdę rewelacyjny.
Dlatego wyciągnij stolnicę, zakasaj rękawy i wyrób ciasto idealne, którym zabłyśniesz na imprezie.

Składniki/czas przygotowania ok. 2 godz.:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli 
  • dodatki: świeży rozmaryn, sól morska,suszony rozmaryn, opcjonalnie suszone pomidory
Potrzebne będzie:
  • papier do pieczenia
  • blaszka do pieczenia
W wodzie rozpuść cukier, drożdże i dodaj dwie łyżki mąki. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. 
Mąkę przesiej na stolnicę wymieszaj z solą, oliwą i gotowym rozczynem. 
Ciasto wyrabiaj 15 min. Nie będzie ono miało zwartej konsystencji dlatego nie przejmuj się, że nie wyszło. Ciasto na focaccię powinno mieć dość rzadką konsystencję. 
Następnie ciasto rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrób kilka wgnieceń palcami. Ciasto oprósz dodatkami czyli oregano, rozmarynem i solą. Jeżeli zdecydujesz się na suszone pomidory pokrój je na drobne kawałki i powgniataj w ciasto. 
Ciasto przykryj ściereczek i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godz. a jeżeli masz więcej czasu ciasto swobodnie może wyrastać 2 godz. 
Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni i piecz focaccię przez 20 min. 
Wyjmij, wystudź na kratce i pokrój lub porwij ją na mniejsze części. 

Podawaj jako dodatek,  np. do marynowanych oliwek, doprawionej ziołami oliwy, dipów. 
Jest naprawdę rewelacyjna i łatwa do zrobienia choć musisz pamiętać o tym, że czasochłonna. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz