Bardzo dobry przepis na bułki pszenne z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje im pięknego złotego koloru.
Do ciasta użyłam mąki typ 650, która bardzo dobrze sprawdza się w wypieku pieczywa.
Pszenica z której wytwarza się mąkę pszenną jest bogata w białko ale także w gluten tak bardzo unikany w dzisiejszych czasach. Ponadto stymuluje pracę nerek oraz wzmacnia wątrobę.
Bułki z tego przepisu wychodzą za każdym razem, są bardzo dobre w smaku, a po 2 dniach gdy opieczesz je w tosterze będą równie pyszne jak świeże.
Składniki, ok. 13 małych bułek:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 250 ml maślanki lub kefiru
- 30 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
W wodzie rozpuść 1 łyżeczkę cukru i drożdże.
Na stolnicę przesiej mąkę pszenną i dodaj mąkę kukurydzianą następnie sól, olej, jajko, stopniowo dodaj maślankę i roztwór z drożdży.
Składniki wymieszaj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto, ok. 10 min. wyrabiania rękami.
Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełóż je na stolnicę i odgazuj ciasto z nadmiaru dwutlenku węgla (dotyczy ciast drożdżowych) poprzez uderzenie w nie parokrotnie pięścią.
Uformuj okrągłe bułki i ułóż je na wyścielonej papierem do pieczenia blasze a wierzch natnij na krzyż. Tak przygotowane bułki przykryj ściereczką i odstaw na 30 min.
W między czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz bułki przez 20 minut.
Gdy wyciągniesz je z piekarnika ostudź je na kratce.
Do takich bułek idealnie pasuje masło koperkowe, które przygotujesz poprzez wymieszania masła w temperaturze pokojowej, z pokrojonym koperkiem i szczyptą soli. Do tego świeży pomidor i naprawdę jest pysznie.
Bułka prezentuje się w realu identycznie jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz