Ten przepis na ciasto ucierane z dodatkiem rabarbaru okazał się strzałem w dziesiątkę gdy podałam go moim gościom po obiedzie.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 5 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g rabarbaru, tj. 3 łodyżki średniej wielkości
Potrzebne będzie:
- okrągła blaszka rozm. 25 cm
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
W dużej misce utrzyj masło, mikserem na średnich obrotach, na puch (ok. 10-15 min. ucierania). Ciągle ucierając dodawaj do masła po 1 jajku.
Następnie do masła dodaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i wszystko utrzyj na jednolite ciasto.
Rabarbar umyj, osusz, poobcinaj końcówki i pokrój na podłużne paski różnej wielkości.
Piekarnik nagrzej do temp. 220 stopni.
Formę na ciasto natłuść masłem i przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż kawałki rabarbaru.
W nagrzanym piekarniku piecz ciasto przez 30 min. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciastao ma suchą konsystencję. Jeżeli tak , to wyjmij je z piekarnika i wystudź. Oprósz cukrem pudrem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz