czwartek, 4 maja 2017

Ciasto z rabarbarem

Ciasta nie są moją najmocniejszą stroną dlatego gdy podejmuję wyzwanie pod tytułem pieczenie wybieram przepisy proste.
Ten przepis na ciasto ucierane z dodatkiem rabarbaru okazał się strzałem w dziesiątkę gdy podałam go moim gościom po obiedzie.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 200 g rabarbaru, tj. 3 łodyżki średniej wielkości
Potrzebne będzie:
  • okrągła blaszka rozm. 25 cm 
  • masło do wysmarowania formy 
  • cukier puder do posypania

Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 
W dużej misce utrzyj masło, mikserem na średnich obrotach, na puch (ok. 10-15 min. ucierania). Ciągle ucierając dodawaj do masła po 1 jajku. 
Następnie do masła dodaj cukier, cukier waniliowy, mąkę i  wszystko utrzyj na jednolite ciasto. 
Rabarbar umyj, osusz, poobcinaj końcówki i pokrój na podłużne paski różnej wielkości. 
Piekarnik nagrzej do temp. 220 stopni. 
Formę na ciasto natłuść masłem i przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż kawałki rabarbaru.
W nagrzanym piekarniku piecz ciasto przez 30 min. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciastao ma suchą konsystencję. Jeżeli tak , to wyjmij je z piekarnika i wystudź. Oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz