Tym razem sorbet z truskawek i bananów.
Jestem ogromną fanką lodów dlatego oprócz tych miejscowych, które uwielbiam sama od czasu do czasu kuszę się na domowe. W głównej mierze stawiam na sorbety, bo bardzo je lubię a na te śmietanowe jeszcze się nie zabrałam.
Składniki (4 porcje):
- 200 g truskawek
- 2 dojrzałe, zamrożone banany
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Opcjonalnie:
- kilka listków bazylii
- kilka truskawek
- gorzka czekolada
- jagody
Umyj truskawki i odetnij końcówki. Włóż je do zamrażalnika na pół godziny.
Banany obierz ze skórek i również włóż na pół godziny do zamrażalnika.
Następnie miksuj kilka sekund banany wraz z truskawkami z dodatkiem cukru na maksymalnych obrotach.
Jest możliwość, że lody wyjdą Ci płynne wówczas włóż je do zamrażalnika na kolejne pół godziny. Po tym czasie zmiksuj je jeszcze raz (przez dosłownie kilka sekund).
Podawaj w małych miseczkach udekorowane listkami mięty z dodatkiem truskawek lub jagód. Możesz j też oprószyć gorzką czekoladą.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz