czwartek, 29 czerwca 2017

Ciasteczka krabowe

Bardzo lubię owoce morza, choć te mrożone nie umywają się smakiem do tych świeżych, które zajada się siedząc nad oceanem. 
Świeże kraby i krewetki przyprawiają mnie o zawrót głowy i czasami wracam do tych smaków, które miałam okazję poznać ratując się tym, co mogę znaleźć w lokalnym sklepie. 
Ciasteczka krabowe dla mnie bomba. Lekko skropione sokiem z limonki podbiły moje kubki smakowe. 




Składniki (porcja: 7 ciasteczek):

  • 500 g mięsa krabów (mogą być paluszki krabowe)
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 mała papryczka chilli
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • oliwa do smażenia
Mięso z krabów zmiel w blenderze na jednolitą masę. 
Dodaj kolendrę  i jajko. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z nasionek i połówki strąka drobno posiekaj i dodaj do masy krabowej. 
Wszystkie składniki wymieszaj. 
Z masy uformuj okrągłe kotleciki, średniej wielkości. 
Panieruj je w jajku i bułce tartej. 
Dobrze rozgrzej oliwę i smaż kotleciki z każdej strony na złoty kolor. 
Możesz je podać z guacamole lub reliszem z mango
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz