Ta ma zadziwiająco pikantno-słodki posmak, który sprawił, że ją zapamiętałam a tym samym dziele się przepisem z moimi czytelnikami :)
Składniki :
- 2 zielone ogórki
- mała główka endywii czy też sałata, którą lubimy
- rukola (garść)
- 2 kolorowe papryki (małe)
- 1 melon
- 1/2 papryczki chili
- pół szklanki mięty
Sos :
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Papryki przekrawamy, oczyszczamy z gniazd i kroimy w dużą kostkę. Z melona wykrawamy kulki a chilli siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i posypujemy posiekaną mięta.
Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy nim sałatkę. Ażeby lepiej smakowały polecam do niej bagietkę posmarowaną masełkiem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz