sobota, 21 stycznia 2012

OBIAD DLA DWOJGA - INDYK W SEZAMIE-



W lodówce piersi z indyka, brokuł a i ziemniaki czyli pełny obiad.


Indyk w sezamie składniki :

  • 2 piersi z indyka (moje były małe)
  • 2 łyżki sezamu
  • oliwa lub olej do głębokiego smażenia (smażymy w woku)
składniki na ciasto :
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
składniki na sos :

  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki keczupu
  • ja doprawiłam całość sosem "cholula salsa picante" które został przywieziony z meksyku ale swobodnie można zastąpić go, np. tabasco lub w ogóle go nie używać.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, tj. w occie rozpuszczamy cukier i dodajemy pozostałe składniki.


Indyka myjemy, oczyszczamy, osuszamy, kroimy na małe kawałki ok. 2 cm.
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu i zanurzamy w nim pokrojonego indyka.
Rozgrzewamy w woku olej a gdy będzie mocno rozgrzany, zmniejszamy ogień na średni i smażymy indyka (5-10 min). Wyciągamy osuszamy z tłuszczu. W woku zostawiamy minimalną ilość oliwy ponownie wkładamy kurczaka oraz gotowy sos mieszamy aż indyk pokryje się sosem.

Do miski wsypujemy sezam i dodajemy gotowego indyka - mieszamy.


Smażone, chrupiące ziemniaki :

składniki :
  • 6 ziemniaków
  • oliwa z oliwek - 80 ml
  • sól morska gruboziarnista
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy bez przykrywki 12 min. W rondelku podsmażamy oliwę (dość mocno ale nie tak żeby się paliła). Po 12 minutach ziemniaki odcedzamy, wkładamy do garnka, zalewamy rozgrzana oliwą i na małym ogniu delikatnie mieszamy przez 10 sekund.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni a ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i polewamy pozostałą oliwą (tą z garnka). Pieczemy 15 minut następnie przewracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie przewracamy kolejny (ostatni) raz i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni i pieczemy ziemniaki jeszcze przez ok.10 min. tak aby uzyskały pożądany przez nas kolor.
Wyciągamy i posypujemy solą.

Brokuł zanurzamy w gotującej, osolonej wodzie i gotujemy przez 5-8 minut. Odcedzamy i posypujemy uprażonym na patelni słonecznikiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz