W lodówce piersi z indyka, brokuł a i ziemniaki czyli pełny obiad.
Indyk w sezamie składniki :
- 2 piersi z indyka (moje były małe)
- 2 łyżki sezamu
- oliwa lub olej do głębokiego smażenia (smażymy w woku)
składniki na ciasto :
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki keczupu
- ja doprawiłam całość sosem "cholula salsa picante" które został przywieziony z meksyku ale swobodnie można zastąpić go, np. tabasco lub w ogóle go nie używać.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, tj. w occie rozpuszczamy cukier i dodajemy pozostałe składniki.
Indyka myjemy, oczyszczamy, osuszamy, kroimy na małe kawałki ok. 2 cm.
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu i zanurzamy w nim pokrojonego indyka.
Rozgrzewamy w woku olej a gdy będzie mocno rozgrzany, zmniejszamy ogień na średni i smażymy indyka (5-10 min). Wyciągamy osuszamy z tłuszczu. W woku zostawiamy minimalną ilość oliwy ponownie wkładamy kurczaka oraz gotowy sos mieszamy aż indyk pokryje się sosem.
Do miski wsypujemy sezam i dodajemy gotowego indyka - mieszamy.
Smażone, chrupiące ziemniaki :
składniki :
- 6 ziemniaków
- oliwa z oliwek - 80 ml
- sól morska gruboziarnista
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy bez przykrywki 12 min. W rondelku podsmażamy oliwę (dość mocno ale nie tak żeby się paliła). Po 12 minutach ziemniaki odcedzamy, wkładamy do garnka, zalewamy rozgrzana oliwą i na małym ogniu delikatnie mieszamy przez 10 sekund.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni a ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i polewamy pozostałą oliwą (tą z garnka). Pieczemy 15 minut następnie przewracamy ziemniaki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie przewracamy kolejny (ostatni) raz i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni i pieczemy ziemniaki jeszcze przez ok.10 min. tak aby uzyskały pożądany przez nas kolor.
Wyciągamy i posypujemy solą.
Brokuł zanurzamy w gotującej, osolonej wodzie i gotujemy przez 5-8 minut. Odcedzamy i posypujemy uprażonym na patelni słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz