niedziela, 15 stycznia 2012

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym z przepisu Jamie Oliver'a podbije Wasze podniebienia. Aromatycznie przyprawione ziemniaki zmieszane z kaparami i wędzonym łososiem z dodatkiem bagietki czosnkowej będą niezapomnianą przygodą kulinarną. 




Składniki na 4 osoby:
  • 400 g plastrów wędzonego łososia, najlepiej żeby to był łosoś w kawałku
  • 600 g młodych ziemniaków, mniej więcej tej samej wielkości
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 kawałek świeżego korzenia chrzanu (długości około 3 cm)
  • 1 pęczek koperku
  • sól morska, czarny pieprz
  • skórka i sok z 1 dużej cytryny
  • ok. 1 łyżki octu z czerwonego wina
  • oliwa
  • Creme Fraiche (francuska świeża śmietana) naszym polskim zamiennikiem będzie śmietana zawierająca 36 % tłuszczu
Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie a następnie odcedźcie.
Skórkę z otartej cytryny zmieszajcie z połową soku z cytryny i 1 łyżką octu, dodajcie 3 łyżki oliwy oraz odsączone i umyte kapary całość doprawcie do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszajcie. Do tak przygotowanego sosu dodajcie ugotowane, gorące ziemniaki i ponownie starannie, delikatnie wymieszajcie i odstawcie do ostygnięcia.
Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach,  zmieszajcie go ze śmietaną, pozostałym sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu.
Następnie ostygnięte ziemniaki wymieszajcie z posiekanym koperkiem.
Pokrojonego łososia ułóżcie na półmisku, na nim ziemniaki całość polejcie sosem chrzanowym i delikatnie skropcie oliwą.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz