Jetem totalna fanką imprez typu finger food, uwielbiam małe przekąski, które można podjadać w trakcie przyjęcia, które nie wymagają siedzenia za stołem aby skonsumować, to co na talerzu.
Pomysł na babeczki z pysznym nadzieniem z szynki parmeńskiej, pieczarek, keczupu i pietruszki poniżej.
Składniki (10 babeczek):
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 15 dag sera twarogowego
- 15 dag masła
- sól
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 20 dag pieczarek
- tłuszcz do smażenia
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- natka pietruszki drobno posiekana
- 5 łyżek keczupu (ja używam kteczupu domowej roboty)
- sól i pieprz do smaku
Potrzebne będą:
- karbowane foremki
Farsz : obierz pieczarki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj, szynkę pokrój w podłużne paski. Pieczarki podsmaż na oliwie, dodaj szynkę i posiekaną natkę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj keczup i całość dokładnie wymieszaj aby składniki połączyły się ze sobą.
Ciasto : mąkę przesiej na stolnicę i siekaj nożem ze zmielonym twarożkiem oraz masłem. Dodaj sól, proszek do pieczenia i szybko zagniataj.
Przygotuj karbowane foremki. Wysmaruj je masłem i wyłóż ciastem a następnie farszem.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz babeczki do momentu zarumienienia ok. 20 min.
Gotowe babeczki możesz oprószyć pietruszką i wędzona papryką. Jeżeli robisz domowy keczup użyj tego własnej roboty jeżeli nie masz takiego keczupu zrób gęsty sos pomidorowy i jego użyj do farszu.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz babeczki do momentu zarumienienia ok. 20 min.
Gotowe babeczki możesz oprószyć pietruszką i wędzona papryką. Jeżeli robisz domowy keczup użyj tego własnej roboty jeżeli nie masz takiego keczupu zrób gęsty sos pomidorowy i jego użyj do farszu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz