poniedziałek, 16 stycznia 2012

Babeczki z pieczarkami i szynką parmeńską

Jetem totalna fanką imprez typu finger food, uwielbiam małe przekąski, które można podjadać w trakcie przyjęcia, które nie wymagają siedzenia za stołem aby skonsumować, to co na talerzu.
Pomysł na babeczki z pysznym nadzieniem z szynki parmeńskiej, pieczarek, keczupu i pietruszki poniżej. 



Składniki (10 babeczek):

Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 15 dag sera twarogowego
  • 15 dag masła
  • sól
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 20 dag pieczarek
  • tłuszcz do smażenia
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • natka pietruszki drobno posiekana
  • 5 łyżek keczupu (ja używam kteczupu domowej roboty)
  • sól i pieprz do smaku
Potrzebne będą:

  •  karbowane foremki

Farsz : obierz pieczarki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj, szynkę pokrój w podłużne paski. Pieczarki podsmaż na oliwie, dodaj szynkę i posiekaną natkę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj keczup i całość dokładnie wymieszaj aby składniki połączyły się ze sobą. 

Ciasto : mąkę przesiej na stolnicę i siekaj nożem ze zmielonym twarożkiem oraz masłem. Dodaj sól, proszek do pieczenia i szybko zagniataj.

Przygotuj karbowane foremki. Wysmaruj je masłem i wyłóż ciastem a następnie farszem.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz babeczki do momentu zarumienienia ok. 20 min.
Gotowe babeczki możesz oprószyć pietruszką i wędzona papryką. Jeżeli robisz domowy keczup użyj tego własnej roboty jeżeli nie masz takiego keczupu zrób gęsty sos pomidorowy i jego użyj do farszu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz