niedziela, 12 lutego 2012

chleb orkiszowy



Ostatnimi czasy zamiast kupować go w sklepie piekę chleb w domu! Jest rewelacyjny, w przystępnej cenie no i najważniejsze, że domowej roboty, prosty i szybki w przygotowaniu !

Składniki :

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 12 g drożdży
  • 340 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki soli, kminku, słonecznika
Można też dodać otręby pszenne, bazylię, tymianek, zioła, które lubimy.

Przygotowanie :

  1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
  2. Dodajemy je do mąki wraz z wodą i zagniatamy aż ciasto będzie sprężyste i z łatwością będzie odchodziło od brzegów miski .
  3. Dodajemy miód, oliwę i resztę składników.
  4. Przekładamy ciasto do podłużnej foremki, dogniatamy do boków i odstawiamy, przykryte ściereczką, na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 20o stopni i pieczemy przez 50 minut.
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim chleb jeszcze 15 minut.
  7. Następnie wyjmujemy z formy i wkładamy chleb jeszcze raz na 10 min. aż obeschnie (spód może być wilgotny).
Tak mało trzeba by smacznie zjeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz