Składniki :
- 500 g mąki orkiszowej
- 12 g drożdży
- 340 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki soli, kminku, słonecznika
Można też dodać otręby pszenne, bazylię, tymianek, zioła, które lubimy.
Przygotowanie :
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
- Dodajemy je do mąki wraz z wodą i zagniatamy aż ciasto będzie sprężyste i z łatwością będzie odchodziło od brzegów miski .
- Dodajemy miód, oliwę i resztę składników.
- Przekładamy ciasto do podłużnej foremki, dogniatamy do boków i odstawiamy, przykryte ściereczką, na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzewamy piekarnik do 20o stopni i pieczemy przez 50 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim chleb jeszcze 15 minut.
- Następnie wyjmujemy z formy i wkładamy chleb jeszcze raz na 10 min. aż obeschnie (spód może być wilgotny).
Tak mało trzeba by smacznie zjeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz