Kolejna sałatka do kolekcji to sałatka z boczkiem, awokado i moimi ulubionymi orzeszkami piniowca.
Składniki :
- 20 plastrów chudego wędzonego boczku
- 2 garści orzeszków piniowych
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 3 dojrzałe awokado (obrane i pokrojone w ćwiartki lub plastry)
- 4 garści młodego szpinaku (ja użyłam rukoli)
Plastry boczku smażymy na rozgrzanej patelni do momentu gdy zrobią się chrupiące. Gotowe plastry odsączamy na ręczniku papierowym a na tej samej patelni podsmażamy orzeszki piniowe.
Z octu balsamicznego i oliwy tworzymy sos, który doprawiamy solą i pieprzem.
Na szpinaku lub rukoli układamy pokrojone awokado, zarumienione orzeszki i chrupiący boczek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz