niedziela, 12 lutego 2012

Bardzo mi posmakował boczek



Kolejna sałatka do kolekcji to sałatka z boczkiem, awokado i moimi ulubionymi orzeszkami piniowca.

Składniki :

  1. 20 plastrów chudego wędzonego boczku
  2. 2 garści orzeszków piniowych
  3. 1-2 łyżki octu balsamicznego
  4. 2 łyżki oliwy
  5. sól, świeżo mielony czarny pieprz
  6. 3 dojrzałe awokado (obrane i pokrojone w ćwiartki lub plastry)
  7. 4 garści młodego szpinaku (ja użyłam rukoli)
Plastry boczku smażymy na rozgrzanej patelni do momentu gdy zrobią się chrupiące. Gotowe plastry odsączamy na ręczniku papierowym a na tej samej patelni podsmażamy orzeszki piniowe.
Z octu balsamicznego i oliwy tworzymy sos, który doprawiamy solą i pieprzem.

Na szpinaku lub rukoli układamy pokrojone awokado, zarumienione orzeszki i chrupiący boczek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz