W moim wydaniu mielone z ciastem francuskim okazały się strzałem w dziesiątkę. Po prostu taka odskocznia od tradycyjnego mielonego kotleta :)
Składniki (4 - 6 porcji) :
- 400 g mięsa mielonego (osobiście uważam, że najlepsze mięso mielone jest gdy sami zmielemy je w domu)
- 3-4 łyżki kuminu
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżeczki papryczki chilli, majeranku,
- 2 ząbki czosnek, cebula
- 2 łyżki kaparów
- ciasto francuskie
- jajko
Mięso mielimy,pokrojone w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i wszystkie przyprawy podsmażamy i dodajemy kapary.
Rozmrażamy ciasto i rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na środek każdego kwadratu rozkładamy gotowe mięso a każdy z boków składamy do środka. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy albo sezamem albo rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz