poniedziałek, 3 października 2011

pomysł na mielone, pomysł na obiad !!




W moim wydaniu mielone z ciastem francuskim okazały się strzałem w dziesiątkę. Po prostu taka odskocznia od tradycyjnego mielonego kotleta :)

Składniki (4 - 6 porcji) :

  • 400 g mięsa mielonego (osobiście uważam, że najlepsze mięso mielone jest gdy sami zmielemy je w domu)
  • 3-4 łyżki kuminu



  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki papryczki chilli, majeranku,
  • 2 ząbki czosnek, cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • ciasto francuskie
  • jajko
Mięso mielimy,pokrojone w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i wszystkie przyprawy podsmażamy i dodajemy kapary.

Rozmrażamy ciasto i rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na środek każdego kwadratu rozkładamy gotowe mięso a każdy z boków składamy do środka. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy albo sezamem albo rozmarynem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz