czwartek, 13 października 2011

mini, mini pizza a bogate wnętrze






Zrobiłam wczoraj na kolację i podbiła moje serce !!



Mini pizza ze szpinakiem :




składniki na ciasto :

  1. mąka - 250 g
  2. sól - 1 łyżeczka
  3. oliwa - 3-4 łyżki
  4. drożdże - 200 g rozpuszczonych w 150 ml wody



składniki na farsz :

  • szpinak - 300 g - umyty i wysuszony
  • oliwa - 1 łyżka
  • czosnek - 2 ząbki, drobno posiekane
  • śmietana - 3-4 łyżki
  • tarty parmezan - pół szklanki
  • 1 cytryna - wyciśnięty sok
  • 4 jajka
  • sól, pieprz do smaku


Robimy ciasto :

Przesiewamy mąkę i mieszamy ze wszystkimi podanymi wyżej składnikami, dokładnie łączymy i wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Ciasto ma byc miękkie i z łatwością odchodzic od ręki. Gdy ciasto będzie gotowe formułujemy je w kulę i dzielimy na dwie części. Każdą z osobna umieszczamy w miskach i odkładamy przykryte wilgotną ścierką do wyrośnięcia.

W między czasie przyrządzamy farsz :

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy czosnek podsmażamy ok. 1 minuty po czym dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut. Mieszamy szpinak ze śmietaną i parmezanem a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i tworzymy cztery mini placki pizzy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 1o min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpieczone pizze wyciągamy i nakładamy na nie gotowy szpinak a na środek wbijamy jajko, posypujemy pieprzem i zapiekamy przez kolejne 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz