Proste, szybkie i wspaniałe w smaku.
Uwielbiam smak cytryny w sosach, w herbacie nie wspominając o lodach cytrynowych także jak tylko zobaczyłam przepis na cytrynowe muffiny od razu wiedziałam, że je pokocham i tak też się stało !!
Składniki na 12 muffinek :
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 szczypty soli
- 4 łyżki startej skórki z cytryny
- 1,5 torebki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 300 ml kefiru
- 150 g masła
Forma na muffinki wysmarowana masłem.
Do miski wsypujemy : mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.
W drugiej misce łączymy jajka z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Połączone składniki dodajemy do miski z mąką i pozostałymi składnikami i lekko mieszamy. Grudkowatą masę przekładamy do formy.
Pieczemy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Wierzch posypałam wymieszanym na rozgrzanej patelni cukrem ze skórką z limonki.
Dziś zjadłam taki pyszny deser z dodatkiem kefiru i polecam takie zestawienie wszystkim!!
świetnie smakuje!!!
OdpowiedzUsuń