wtorek, 6 września 2011

TABULE



Czyli moje kuchenne odkrycie po podróży po gastronomicznym mocarstwie czyli Libanie. Podróż oczywiście jedynie na kartkach książki ale zaliczam Liban do kolejnego miejsca na świecie które chcę odwiedzić.

TABULE :

  • 2 łyżki kaszy bulgur, którą płuczemy i zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieje (20 min) ja nie znalazłam więc zastąpiłam ją kaszą gryczaną
  • 3 cebulki dymki
  • 3 pomidory
  • 2 szklanki posiekanej natki
  • 1/3 szklanki posiekanej mięty
  • sok z 3 cytryn
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
1 torebeczkę kaszy gryczanej gotuje w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Po ugotowaniu kaszę studzimy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, to samo robimy z pomidorami, natką i miętą.
Kaszę przesypujemy do dużej miski dodajemy cebulkę, pomidory i natkę. Wlewamy sok z cytryny i oliwę dodajemy sól do smaku. Przed podaniem posypujemy miętą i mieszamy.

Wow smak mnie zaskoczył !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz