wtorek, 6 września 2011

sezon na paprykę


Papryki faszerowane mięsem można zaserwować na obiad ale też na wieczorne posiadówki ze znajomymi.


Składniki (2 osoby) :

  • papryka przedzielona na pół i oczyszczona z gniazd
  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • cebulka, pokrojona w kostkę
  • kumin (4 łyżeczki)
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek
Ziemniaczki :

  • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych na plastry
  • łyżka świeżego rozmarynu
  • sól
Papryki myjemy, przekrawamy, oczyszczamy z gniazd.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i cebulkę. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością kuminu, majeranku i tymianku.

Na drugiej patelni smażymy pokrojone w plastry ziemniaczki, solimy do smaku i dodajemy rozmaryn.

Gotowym mięsem wypełniamy papryki, posypujemy kaparami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 120 stopni razem z ziemniakami około 15-20 min.

Nasza obiado-kolacja była sycąca i pyszna. Przepełniona smakiem orientalnego kuminu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz