Papryki faszerowane mięsem można zaserwować na obiad ale też na wieczorne posiadówki ze znajomymi.
Składniki (2 osoby) :
- papryka przedzielona na pół i oczyszczona z gniazd
- 25 dkg mięsa mielonego
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- cebulka, pokrojona w kostkę
- kumin (4 łyżeczki)
- sól, pieprz, majeranek, tymianek
Ziemniaczki :
- 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych na plastry
- łyżka świeżego rozmarynu
- sól
Papryki myjemy, przekrawamy, oczyszczamy z gniazd.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i cebulkę. Dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością kuminu, majeranku i tymianku.
Na drugiej patelni smażymy pokrojone w plastry ziemniaczki, solimy do smaku i dodajemy rozmaryn.
Gotowym mięsem wypełniamy papryki, posypujemy kaparami i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 120 stopni razem z ziemniakami około 15-20 min.
Nasza obiado-kolacja była sycąca i pyszna. Przepełniona smakiem orientalnego kuminu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz