Wszystko co jest piękne przyciąga nasz wzrok, wzbudza w nas pożądanie i chęć posiadania !!
Tak właśnie było gdy zobaczyłam "Tarte limonkową z żurawiną" i nie odpuściłam sobie by jej nie poczuć na mym podniebieniu. Z tego właśnie powodu powstała moja wersja Tarty limonkowej !
Ażeby wykonać to cudo będziemy potrzebować :
Składniki na ciasto :
- 200 g mąki
- 40 g cukru
- 150 g masła
- 500 g grochu lub fasoli do wstępnego pieczenia
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 3o minut. Formę na tartę natłuszczamy. Po 30 min wykładamy w formie ciasto nakłuwamy widelcem i na kolejną godzinę wkładamy do lodówki. Po godzinie ciasto przykrywamy pergaminem pokrytym grochem i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni potem zdejmujemy pergamin wraz z grochem i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni a podpieczone ciasto wypełniamy kremem z przepisu poniżej i całość pieczemy 30 minut.
Składniki na krem :
- 250 g mascarpone
- sok i skórka otarta z 2 limonek
- 150g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 200 ml ubitej śmietany
- 200 g suszonych żurawin
Mascarpone ucieramy z sokiem i skórką otartą z dwóch limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Całość łączymy z ubitą śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3.4 żurawin, przykrywamy kremem i jak wcześniej wspomniałam pieczemy przez 3o minut.
Smak niezapomniany, lekki, delikatny orzeźwiający dzięki limonce. Wspaniały dodatek do słonecznego leniwego popołudnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz