czwartek, 10 marca 2011

Wołowina duszona w jarzynach





Przeprowadzkę mam już za sobą także czas sprzyja ku temu aby zagłębić się w kuchennej otchłani ! Takim właśnie sposobem wyczarowałam wołowinę duszoną w jarzynach.



Składniki (4 porcje) :

  • 800 g wołowiny
  • 400 g cebuli
  • 1 łyżka sproszkowanej papryki
  • 1.4 l rosołu (z kostki lub własnej produkcji)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • 400 g pomidorów bez skórki
  • pół lub cała papryka, pokrojona w strąki
  • 400 g ziemniaków
  • zielone oliwki
  • 1/8 l czerwonego wina
1. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę to samo robimy z mięsem. Na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy rumienimy cebulkę, dodajemy pokrojoną wołowinę - podsmażamy a następnie doprawiamy sproszkowaną papryką, pieprzem oraz majerankiem. Wlewamy 1.4 l rosołu i dusimy pod przykryciem około 40-50 min.

2. W między czasie obrane ziemniaczki kroimy w kostkę, lekko podgotowujemy. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę a umyte papryki w paski. Przygotowane jarzyny wraz z oliwkami dodajemy po 40 minutach do mięsa. Wlewamy wino i dusimy jeszcze 20 minut.

Ja wołowinę podałam na talerzu polanym sosem, który powstał podczas duszenia, oraz oprószonym serem lazur a na to ułożyłam gotową wołowinę duszoną w jarzynach.

POLECAM!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz