Przeprowadzkę mam już za sobą także czas sprzyja ku temu aby zagłębić się w kuchennej otchłani ! Takim właśnie sposobem wyczarowałam wołowinę duszoną w jarzynach.
Składniki (4 porcje) :
- 800 g wołowiny
- 400 g cebuli
- 1 łyżka sproszkowanej papryki
- 1.4 l rosołu (z kostki lub własnej produkcji)
- sól, pieprz
- 2 łyżki majeranku
- 400 g pomidorów bez skórki
- pół lub cała papryka, pokrojona w strąki
- 400 g ziemniaków
- zielone oliwki
- 1/8 l czerwonego wina
1. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę to samo robimy z mięsem. Na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy rumienimy cebulkę, dodajemy pokrojoną wołowinę - podsmażamy a następnie doprawiamy sproszkowaną papryką, pieprzem oraz majerankiem. Wlewamy 1.4 l rosołu i dusimy pod przykryciem około 40-50 min.
2. W między czasie obrane ziemniaczki kroimy w kostkę, lekko podgotowujemy. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę a umyte papryki w paski. Przygotowane jarzyny wraz z oliwkami dodajemy po 40 minutach do mięsa. Wlewamy wino i dusimy jeszcze 20 minut.
Ja wołowinę podałam na talerzu polanym sosem, który powstał podczas duszenia, oraz oprószonym serem lazur a na to ułożyłam gotową wołowinę duszoną w jarzynach.
POLECAM!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz