środa, 15 marca 2017

Sałatka z boczkiem i sosem ziemniaczanym

Podobno sekret smaku tkwi w prostocie i rzeczywiście w tym przypadku sprawdziło się to w stu procentach a najwięcej trudności można zarzucić kwestii przygotowania sosu. Bo to właśnie sos będzie wymagał wcześniejszego przygotowania bulionu warzywnego, ponownego zagotowania go ze składnikami sosu a następnie ostudzenia aby móc nim doprawić sałatę.
Zdecydowanie sos robi tu większość roboty ale pamiętaj aby boczek też był dobrej jakości, bo ten gorszego sortu nieodwracalnie popsuje smak całości.

Składniki (2 porcje):

  • 150 g boczku 
  • 3 kromki chleba
  • 2 łyżki masła
  • 2 garści roszponki
Sos:
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietany
  • 2 łyżki octu winnego (białego)
  • 60 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony 

Ugotuj bulion warzywny dodaj do niego ziemniaki i czosnek. Gotuj przez 20 min następnie dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Gdy bulion ostygnie zmiksuj go z olejem i octem do konsystencji średnio gęstego dressingu. 
Wymyj i osusz roszponkę. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Podpieczony boczek przełóż na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni rozpuść masło i podpiecz pokrojony w grubą kostkę chleb. 
Na talerzach rozłóż roszponkę dodaj boczek i chleb a całość polej cudownym w smaku sosem ziemniaczanym. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz