Zdecydowanie sos robi tu większość roboty ale pamiętaj aby boczek też był dobrej jakości, bo ten gorszego sortu nieodwracalnie popsuje smak całości.
Składniki (2 porcje):
- 150 g boczku
- 3 kromki chleba
- 2 łyżki masła
- 2 garści roszponki
Sos:
- 250 ml bulionu warzywnego
- 50 ml śmietany
- 2 łyżki octu winnego (białego)
- 60 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
Ugotuj bulion warzywny dodaj do niego ziemniaki i czosnek. Gotuj przez 20 min następnie dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Gdy bulion ostygnie zmiksuj go z olejem i octem do konsystencji średnio gęstego dressingu.
Wymyj i osusz roszponkę. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Podpieczony boczek przełóż na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni rozpuść masło i podpiecz pokrojony w grubą kostkę chleb.
Na talerzach rozłóż roszponkę dodaj boczek i chleb a całość polej cudownym w smaku sosem ziemniaczanym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz