czwartek, 23 marca 2017

Pulpeciki z cielęciny

Mięso z dodatkiem sosu śmietanowego z aromatem tartego cynamonu jest bardzo ciekawe w smaku. Plusem jest to, że będzie ono zarówno dobre dla dorosłego jak i dla małego człowieczka. Przynajmniej moja córka zjadła to danie ze smakiem ale w zasadzie ona je wszystko i jest otwarta na nowe smaki, które starannie testuje.
Do mięsa możesz ugotować ryż lub makaron. Jakakolwiek sałatka będzie zbędna i tak naprawdę to rzadko zdarza się, że zestaw mięso, sałata, ziemniaki.



Składniki:
  • 50 dag mielonej cielęciny
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 120 ml mleka
  • 60 ml wody
Sos:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz



Bułkę namocz w mleku. Natkę drobno posiekaj. W misce dokładnie wymieszaj mięso z jajkiem, bułką, orzeszkami i pietruszką. Uformuj małe pulpeciki i podsmaż na rozgrzanym oleju po 2,5 min. z każdej strony. Po tym czasie dolej wodę i duś pod przykryciem 15 min.

W między czasie przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotowym sosem zalej klopsiki i całość duś jeszcze przez 10 min. 





Jeżeli po tym czasie nie jesteś pewny/pewna czy mięso jest gotowe nagrzej piekarnik do temp. 140 stopni i podpiecz pulpeciki w naczyniu żaroodpornym przez 10-15 min.
Jeżeli jesteś uczulony na   orzechy zrezygnuj z nich nie nadają one ostatecznego smaku potrawie. 

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz