poniedziałek, 11 lipca 2011

Quiche z bobem i pomidorami


Przepis znaleziony przypadkowo w gazecie, a że w domu znalazł się nadmiar bobu - wykonany z powodzeniem !! A nawet w dwóch wersjach ...

Ciasto :

  • 20 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag masła
  • jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
Do przesianej mąki dodajemy sól, pokruszone masło, wyrabiamy rękami, wbijamy jajko i po trochę dolewamy zimną wodę. Z ciasta formułujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Farsz :

  • 1/2 kg bobu
  • sól
  • 4 pomidory (małe)
  • cebula
  • oliwa
  • 200 ml kremówki
  • 3 jajka
  • garść startego parmezanu
  • pieprz
  • świeży tymianek
Bób gotujemy w osolonej wodzie, ostudzamy, obieramy. Pomidory obieramy ze skórki. Cebule za to kroimy w krążki i rumienimy na oliwie.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek i wkładamy na blachę, nakłuwamy widelcem spód i boki. Ja rozwałkowałam ciasto i podzieliłam na dwa placki ponieważ nie miałam pod ręką foremki na tartę. Wyłożone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

Śmietankę kremówkę miksujemy z jajkami, dodajemy starty parmezan przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnia wykładamy go cebulą , bobem i pomidorami zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku zmniejszając temperaturę do 200 stopni ok. 10-15 minut.


Z tego względu, że jedna foremka z quiche nie została zjedzona na drugi dzień był świetny obiad w trochę innej wersji gdyż na wierzch dodałam, to co miałam w lodówce, czyli :

  • pokrojone oliwki
  • kapary
  • suszone pomidory
  • ser feta
  • zioła prowansalskie, majeranek na wierzch
Całość zapiekana w piekarniku aby było ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz