Bazyliowe pesto jest pyszne samo w sobie. Możecie go użyć jako dodatek do makaronu, czyli gdy ugotujecie makaron wymieszajcie go z pesto i boczkiem lub suszonymi pomidorami, zamiast masła do kanapek, jako dip do przekąsek na imprezie.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- orzeszki pinii (ja czasem zastępuje ziemnymi)
- świeża bazylia
- 60 g tartego parmezanu (najlepiej kupić w kostce i zetrzeć samemu)
- świeży, mielony pieprz
- sól morska
- ząbek czosnku
Wszystkie składniki zmiksujcie na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta dodajcie oliwę i zaostrzcie smak czosnkiem. Zainwestujcie w dobrą oliwę i prawdziwy parmezan a smak będzie nieporównywalny do sklepowego pesto.
Juz nie moglam sie doczekac jakiegos przepisu..i jest!!! super - sprobuje wykorzystac:)
OdpowiedzUsuńno no co ja tu widze, bloggerki sie z was robia na calego
OdpowiedzUsuńaj Kris ze mnie taka blogerka, ze pozal sie ...
OdpowiedzUsuńale nadrobie moze niebawem :)