wtorek, 31 sierpnia 2010

Pesto bazyliowe

Bazyliowe pesto jest pyszne samo w sobie. Możecie go użyć jako dodatek do makaronu, czyli gdy ugotujecie makaron wymieszajcie go z pesto i boczkiem lub suszonymi pomidorami, zamiast masła do kanapek, jako dip do przekąsek na imprezie. 

Składniki:
  • 5 łyżek oliwy
  • orzeszki pinii (ja czasem zastępuje ziemnymi)
  • świeża bazylia 
  • 60 g tartego parmezanu (najlepiej kupić w kostce i zetrzeć samemu)
  • świeży, mielony pieprz
  • sól morska
  • ząbek czosnku
Wszystkie składniki zmiksujcie na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta dodajcie oliwę i zaostrzcie smak czosnkiem. Zainwestujcie w dobrą oliwę i prawdziwy parmezan a smak będzie nieporównywalny do sklepowego pesto. 




3 komentarze:

  1. Juz nie moglam sie doczekac jakiegos przepisu..i jest!!! super - sprobuje wykorzystac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no no co ja tu widze, bloggerki sie z was robia na calego

    OdpowiedzUsuń
  3. aj Kris ze mnie taka blogerka, ze pozal sie ...
    ale nadrobie moze niebawem :)

    OdpowiedzUsuń