piątek, 16 grudnia 2016

Gryczana pizza

To, co w gotowaniu przynajmniej mi sprawia największą przyjemność to połączenia, które w efekcie finalnym albo zaskoczą mnie na tyle, że do nich powracam albo udoskonalam je, by smakowały tak jak lubię.
Czasem wystarczy lekko oprószyć składniki cudownie pachnącą wędzona papryką, by było idealnie a czasem spróbować połączeń, które dotąd były nam nieznane. Dlatego dziś pomysł na bardzo interesujące w smaku gryczane ciasto na pizzę w skład, którego wchodzi kalafior i migdały.




Składniki spód:
  • 140 g kalafiora
  • 50 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki gryczanej
  • 1 roztrzepane białko
  • po 1/2 łyżeczki:soli, pieprzu, sody oczyszczonej
Nadzienie:
  • sałata
  • pomidor 
  • ser feta
  • parmezan
  • pestki dyni
  • wędzona papryka
  • domowy ketchup do wysmarowania spodu
Będzie potrzebna:
  • blacha o średnicy 30 cm, ja użyłam blachy do pizzy o okrągłym kształcie

Przygotuj spód: kalafior zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wymieszaj łyżką lub ręką. Konsystencja ciasta ma być klejąca. 
Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść masłem. 
Ciasto przełóż na blachę i piecz przez 20 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasto przełóż na drugą stronę żeby podpiec spód. 
W między czasie przygotuj składniki na wierzch. Tak naprawdę to od Ciebie zależy, czym ozdobisz ciasto gryczane. 
Ja gotowy spód posmarowałam domowym ketchupem i kolejno ułożyłam sałatę, pomidora pokrojonego w grubą kostkę, ser feta pokrojony w kostkę, parmezan, pestki dyni i całość mocno oprószyłam wędzoną papryką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz