Czasem wystarczy lekko oprószyć składniki cudownie pachnącą wędzona papryką, by było idealnie a czasem spróbować połączeń, które dotąd były nam nieznane. Dlatego dziś pomysł na bardzo interesujące w smaku gryczane ciasto na pizzę w skład, którego wchodzi kalafior i migdały.
Składniki spód:
- 140 g kalafiora
- 50 g mielonych migdałów
- 40 g mąki gryczanej
- 1 roztrzepane białko
- po 1/2 łyżeczki:soli, pieprzu, sody oczyszczonej
Nadzienie:
- sałata
- pomidor
- ser feta
- parmezan
- pestki dyni
- wędzona papryka
- domowy ketchup do wysmarowania spodu
Będzie potrzebna:
- blacha o średnicy 30 cm, ja użyłam blachy do pizzy o okrągłym kształcie
Przygotuj spód: kalafior zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wymieszaj łyżką lub ręką. Konsystencja ciasta ma być klejąca.
Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść masłem.
Ciasto przełóż na blachę i piecz przez 20 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasto przełóż na drugą stronę żeby podpiec spód.
W między czasie przygotuj składniki na wierzch. Tak naprawdę to od Ciebie zależy, czym ozdobisz ciasto gryczane.
Ja gotowy spód posmarowałam domowym ketchupem i kolejno ułożyłam sałatę, pomidora pokrojonego w grubą kostkę, ser feta pokrojony w kostkę, parmezan, pestki dyni i całość mocno oprószyłam wędzoną papryką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz