Jeżeli chodzi o biszkopt pieczemy według własnego sprawdzonego przepisu lub tak jak ja.
Składniki na biszkopt (tortownica 22 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i dodawać po łyżce do ciasta ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotach.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
Składniki na masę :
- 1 łyżka soku z cytryny wymieszanego z cukrem
- 5 sztuk kiwi, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła (miękkie)
- 2 łyżki likieru z marakui, np. Passoa (która jest pyszna)
- 2 łyżki konfitur agrestowych
- 10 dag pistacji, posiekane
Choć mamy sezon truskawkowy dla odmiany skuście się na ten przysmak z kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz