poniedziałek, 5 grudnia 2016

Marmolada z jagód goji

Dziś szybki sposób na domową marmoladę z jagód goji. Smak rewelacyjny a zapach zmieszanego miodu z pomarańczą i jagodami powala.
Można przetrzymywać ją swobodnie przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie lekko gorzknieje ale myślę, że zjesz ją zdecydowanie szybciej. 



Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki miodu zestalonego (czyli niepłynnego)
  • 80 g jagód goji 
  • 3 łyżki nasion chia
  • szczypta soli morskiej
Pomarańczę sparz wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę. Pomarańcze oczyść ze skórki i usuń pestki. Miąższ zmiksuj w blenderze razem ze skórką, miodem i szczyptą soli do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Dodaj jagody goji i nasiona chia i odstaw na 20 minut. 
Po tym czasie zmiksuj całość pozostawiając trochę większych kawałków jagód goji. 
Taka marmolada świetnie smakuje na bułce prosto z tostera lub na krakersie, możesz ją też dodać do płatków owsianych i zjeść na ciepło wybór należy do Ciebie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz