niedziela, 27 listopada 2016

Krakersy

Uwielbiam je za wspaniały smak, za alternatywę do sklepowych krakersów, za to, że można na ich bazie eksperymentować z dodatkami i za każdym razem wyczarować inny smak. 
W wersji pierwotnej używa się miąższu z marchewek, który pozostaje po wyciśnięciu soku jeżeli tak owego nie masz wystarczy zetrzeć marchewkę do tego dodajesz siemię lniane i ulubione przyprawy. 
Krakersy wspaniale smakują zarówno z powidłem na słodko jak i na ostro z ulubioną rybą lub dipem z awokado. 




Składniki (ok. 20-25 krakersów):

  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 drobno starte marchewki
  • 90 g całych ziaren lnu
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka przypraw: nasion kopru włoskiego, ziół prowansalskich,tymianku, rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • opcjonalnie dwie łyżki startego sera żółtego
Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. 
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki tak aby się połączyły ale niezbyt dokładnie wymieszały.
Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i równomiernie rozprowadź masę. Przykryj wierzch papierem do pieczenia i rozwałkuj masę na grubość 3 mm, zdejmij papier a blaszkę przenieś do nagrzanego piekarnika. Wierzch możesz obsypać żółtym serem. 
Piecz przez 20 minut do momentu aż się zarumienią. Wyciągnij krakersy ponacinaj jej na kwadraty podobnej wielkości i odstaw na 20 minut do ostygnięcia na kratce dzięki temu zaczną kruszeć. 
Podawaj z dipami, jako dodatek do sałatek gdy zrobisz większą ilość możesz przechowywać je w chłodnym,suchym miejscu przez tydzień. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz