czwartek, 7 kwietnia 2016

Jogurt z nasionami chia

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma dawać nam energię i siłę do sprawnego funkcjonowania. Jest tez super momentem abyśmy w spokoju i miłej atmosferze rozpoczęli dzień. Żeby uniknąć porannego pośpiechu przygotujcie wieczorem jogurt naturalny z nasionami chia a rano na spokojnie zjedźcie to sycące śniadanie.

Jogurt naturalna z chia:
Składniki na 2 porcje
  • 2 jogurty naturalne po 200 ml, ja kupuje te lidlowe z pilosa
  • 2 banany 
  • 6 łyżek nasion chia
Jogurt naturalny blendujemy z bananami, dodajemy nasiona chia i mieszamy. Wstawiamy na cała noc do lodówki.
Rano po wyciągnięciu  słoiczka z jogurtem dodajcie do niego swoje ulubione owoce. Moja wersja to zazwyczaj banan, kiwi i granat posypane domowej roboty granola.


Domowa granola:
  • 100 g płatków owsianych
  • 3 łyżki karobu lub kakao lub syropu klonowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych lub mielonych migdałów
  • 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki masła klarowanego
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W garnku rozpuszczamy masło do niego dodajemy miód i całość doprowadzamy do postaci ciekłej. W misce mieszamy płatki owsiane, wiórka kokosowe, masło z miodem. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10-15 min. 


Przygotowanie takiego śniadanie łącznie z zapieczeniem granoli zajmie Wam maksimum 30 min. Rano będziecie mieli czas żeby uśmiechnąć się do siebie w lustrze i zjeść sycący posiłek. Jeżeli nie, to zapakujcie go do pracy, szkoły, w podróż. Drugą porcję obwińcie wstążką i zaskoczcie pysznym poczęstunkiem drugą połówkę, przyjaciółkę, koleżankę z pracy, studiów, szkoły. Najprostsze gesty cieszą najbardziej. 



Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz